Un pensament sobre ““La formació d’una identitat. Una història de Catalunya” . Tertúlia d’Amics de la Història

 1. Josep Fontana és un dels grans historiadors del nostre temps. Els seus treballs de recerca al voltant de la historia del segle XIX ens han deixat llibres com “La crisis del Antiguo Régimen 1808-1833”, on es mostra la fase crucial i decisiva de la crisi de l’Antic Règim, o “De en medio del tiempo”, el seu darrer treball dedicat a la segona restauració espanyola (1823-1834).
  En un altra línia hi trobem els seus treballs de síntesi entre els que voldria destacar “Por el bien del Imperio. Una historia desde 1945”, “El futuro es un país extraño. Una reflexión sobre la crisis social de comienzos del siglo XXI”, o la seva darrera obra “La formació d’una identitat. Una història de Catalunya”; un veritable èxit de vendes i una de les publicacions més comentades en les xarxes socials.
  Després de la manifestació del 11 de setembre de 2012 Josep Fontana va voler explicar d’on sortia aquest fenomen que havia aplegat al carrer a gent de totes les edats i condicions socials; a families senceres que sortien al carrer amb un to festiu per manifestar un sentiment, unes necessitats col·lectives, un malestar social i un desig transversal. Aquesta no era una qüestió dels darrers dos anys, sinó que venia de molt lluny: dels darrers 500 anys.
  El fil conductor d’aquesta síntesi envolta dues idees: En quin moment sorgeix la primera comunitat humana que pot identificar-se amb Catalunya? i d’on surt aquest sentiment identitari?
  Hi ha una persistent voluntat de Catalunya en voler governar-se i, per tant, existeix una idea que conforma un imaginari col·lectiu i una voluntat de ser: la nació -estat. Una nació-estat basada en pactes i en compromisos, com a nou sistema de llibertats
  Josep Fontana aboca la idea de que les identitats es van construint, a poc a poc, al llarg dels segles, tot i que en arribar als segles XIX i XX es produeix un canvi de ritme: certament, mai han canviat tant les coses i tan ràpidament com en aquesta darrera etapa de la història.
  “La formació d’una identitat” és un treball rigorós, coherent, honest i valent que recull, en el seu resum bibliogràfic, els excel·lents treballs de molts altres investigadors -potser desconeguts pel públic en general- i que en Josep Fontana treu del seu anonimat. És una història de Catalunya sintetitzada de manera amena i amb un discurs molt ben estructurat, que permet una lectura fàcil i assequible a tota mena de públic. És un llibre que, a mesura que el vas llegint, et fa reflexionar i que, en acabar la darrera línia del darrer paràgraf, o bé et deixa amb un bon regust de boca -fins i tot hi ha qui parla de passió- o bé et queda una sensació amarga de rebuig, però, en cap cas et deixarà indiferent.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s