Una transició no gens modèlica: els casos del País Valencià i Catalunya

Dimecres 29 de maig, 18.30 h, sala Verdaguer (Ateneu Barcelonès), tingué lloc la sessió “Una transició no gens modèlica: els casos del País Valencià i Catalunya. Conferència de Borja Ribera, historiador i autor d’Una historia de violencia, la transición valenciana (1975-1982).

Presenta Joan Solé Camardons, ponent de la secció d’Història. 

Accés obert

Una transició no gens modèlica: els casos del País Valencià i Catalunya

Al llarg de la Transició hi hagué centenars d’episodis de violència política al País Valencià. Atemptats amb bomba, per exemple, n’hi va haver un mínim de 68. Tot i que fou una violència relativament poc letal, aquesta tingué un impacte decisiu en el desenvolupament del procés autonòmic valencià.

La violència fou protagonitzada molt majoritàriament per l’extrema dreta, la qual es mimetitzà amb l’anomenat moviment anticatalanista, sobretot a partir de 1978; l’objectiu no era un altre que arrabassar el control del procés estatutari a una esquerra dominant en les urnes, la qual cosa es va aconseguir. Casos com els dels atemptats amb bomba contra Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner, les repetides agressions al carrer patides per dirigents d’esquerres, la complicitat d’UCD amb sectors violents, i, sobretot, la esgarrifosa impunitat amb què actuava la ultradreta, fan del valencià un cas únic del que només ara comencem a conèixer tots els detalls.

Per la seua banda, la violència a Catalunya també estigué molt present, fins i tot amb més episodis greus i morts que no al País Valencià, però, a diferència dels veïns del sud, el procés autonòmic català no es va veure significativament afectat per aquesta violència.

Vegeu la presentació (power point):

Una transició no gens modèlica. Cliqueu aquí

https://1drv.ms/p/s!Ait2hrGaBD2_h-9BfHIRUC4cD0REFA?e=L2ePTi

Borja Ribera

L’historiador Borja Ribera (València, 1987) ha investigat a fons la violència de la mal denominada com Batalla de València a la tesi La violència política a la transició valenciana (1975-1982). D’aquella recerca acadèmica, n’ha sorgit l’obra Una historia de violencia. La transición valenciana (Tirant Humanitats, 2022), on fa una radiografia d’una etapa de terror.

Entrevista de Moisés Pérez a El Temps 07-05-2023 aquí

BORJA RIBERA CASADO, Foto: ©PRATS i CAMPS

Deixa un comentari