La transició vista pels franquistes

Dimarts 14 d’abril de 2015 a les 19:00 a la sala Verdaguer, la sociòloga Marta Rovira, autora d’un llibre dedicat al tema, va impartir  una conferència La transició vista pels franquistes sobre les arrels de la transició, els seus condicionants i el relat dominant.

Sempre s’ha dit que el preu de la Transició va ser l’oblit del franquisme. Però la Transició no és res més que una gran operació política de memòria, que se sosté sobre uns fonaments que necessiten una revisió crítica. Quines són les arrels de la memòria de la Transició? Quins són els seus condicionants? Per què els líders polítics de la Transició han publicat tantes autobiografies i memòries personals? Quins són els elements que configuren el relat dominant de la Transició? A partir d’aquests preguntes, el llibre s’endinsa en la genealogia d’aquest relat, que ha esdevingut des de l’inici de la mateixa Transició, un comú denominador transmès i assumit per la societat i els partits polítics sense gaire discussió. Ara que la Transició és més criticada que mai, ens cal comprendre qui i com construí aquell relat i per què.

Un pensament sobre “La transició vista pels franquistes

  1. Marta Rovira Martínez descriu el relat de la Transició franquista com abús de la història que ajuda a ocultar allò que no es vol narrar. Parlem de la Transició perquè no es vol parlar del franquisme i de la guerra civil i menys de la República, el germen del mal. Els franquistes lideren la Transició sense la necessitat de fer cap judici sobre el passat, i menys encara demanar perdó. La Transició és la política feta des de la TV i també des d’una certa premsa que construeix el seu espai “nacional”, això val per EL PAÍS i també per a l’AVUI (amb molt menys èxit). La Transició és un relat construit per les elits polítiques (la casta). Ells mateixos es “pengen medalles”, fan autobiografies, documentals i cròniques. Es canvia de règim polític, però no es parla del que hi havia abans. No es diu “mai més franquisme”. El franquisme ha guanyat. De fet el franquisme com a relat es basa en “El relat de la victòria” en la primera part; i en els “25 años de paz” i el “Desarrollismo” en la segona part del franquisme.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s