Recull d’idees i propostes. Reunió de la secció d’Història del dia 28 d’abril

Recull d’idees i propostes dels ateneistes de la Secció d’Història recollides a la darrera reunió del dia 28 d’abril de 2015.

Podeu  veure que hi ha des de propostes molt concretes a idees genèriques. Si voleu fer alguna precisió o detall ens les podeu fer arribar.

L’equip de la Secció d’Història estudiarà la viabilitat de cadascuna de les propostes.

  1. Sobre les Brigades Internacionals i SIDBRINT (Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals) i una presentació de la pàgina web http://sidbrint.ub.edu/ca  (Lídia Martínez Altarriba, CRAI Biblioteca Pavelló de la República)
  2. Debat amb historiadors hispanòfils i catalanòfils tipus Raymond Carr (+) o Iam Gibson, etc. (Proposta de Ferran Cortés). Possible sessió: “Origens i aportacions dels Hispanistes britànics a la historia recent de Catalunya” (Proposta de Maria Mestre).
  3. Sobre “Els mapes i la cartografia com a mostra de la manipulació o interpretació de la història”. Sessió amb una selecció de mapes històrics comentats per un especialista (Josep Sanmartí)
  4. Sobre el Patrimoni industrial. Possible  tertúlia reunió-manifest sobre el Rec de Barcelona (Josep Maria Vilumara).  Sobre el Rec comtal tan el servei d’arqueologia de la Generalitat com el serveis municipals porten anys amb excavacions d’urgència, actuant sobre diferents trams. S’han fet diverses conferències sobre aquest tema en la Tribuna d’arqueologia. Ens podríem posar en contacte amb arqueòloga del Museu Historia de la Ciutat i a partir d’aquí veure la idoneïtat sobre una conferencia, un manifest, un cicle de conferències sobre la Barcelona pre-industrial, o una altra proposta (Maria Mestre).
  5. Sobre la història oculta de l’extrema dreta o l’extrema esquerra.
  6. Sobre el tràfic d’armes: SIPRI organització i web que informa sobre els recursos destinats a l’indústria armamentística:http://www.sipri.org/
  7. Sobre un cicle sobre la història de la cultura o història de la vida quotidiana o de les mentalitats. Exemples: història de l’obrerisme, història de la pagesia, paper de les dones a la història. etc. Proposta de Joan Solé.
  8. Contactes amb la Biblioteca de Catalunya (possible visita o col·laboració). Contacte: Ferran Cortés
  9. Possible contacte sobre el Sàhara del periodista Pau Dalmases.
  10. Possible contacte sobre “Maragall a casa” obra de teatre interpretant la vida de Joan Maragall al menjador de casa seva (conservada com quan hi vivia) Caldria concretar que hi podem fer, a més d’anar-hi. Cada primer dilluns de mes. Contacte: Josep Maria Salvat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s