Les obediències maçòniques a Catalunya. La Gran Lògia de Catalunya

Dilluns dia 4 abril  de 2016 a les 17 h a la sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès tingué lloc la tertúlia Les obediències maçòniques a Catalunya. La Gran Lògia de Catalunya a càrrec de Quim Vendrell i els Amics de la Història.

Sembla que era José Saramago qui afirmava que les persones, les societats, creem tòpics i vivim en ells i d’ells, malgrat que de vegades ens ofeguen. La Maçoneria no s’ha escapat dels tòpics en el passat, i també en el present. Per sort, a partir dels anys 70 sorgí un historiador, paradoxalment de l’orde dels jesuïtes, ressituà la història de la maçoneria a partir de l’objectivitat històrica, que no és altra cosa que el procés d’investigar els fets desconeguts a través de l’evidència que proporciona la documentació existent.

Gran Lògia de Catalunya

Gran Lògia de Catalunya

Entorn d’aquest jesuïta, José Antonio Ferrer Benimeli, s’han generat tot un seguit d’iniciatives de recerca històrica sobre la maçoneria en l’àmbit local i/o regional que ens acosten a una realitat que encara és viva, i per a molts encara vigent, ja que la maçoneria, sense ser una filosofia de la vida, interpreta l’existència humana i demana a totes aquelles persones que la practiquen una responsabilitat moral cap a un mateix i cap als altres.

Es proposa un recorregut històric, alhora que de contingut, sobre aquesta institució que l’any vinent complirà 300 anys. Un recorregut maçònic a partir d’unes constitucions d’origen cristià i sense oblidar els enfrontaments de l’Església catòlica; també parlarem del significat de la iniciació,  per anar acabant amb el famós secret, així com la interpretació que té de la vida. Tot plegat sense perdre de vista les imperfeccions i contradiccions que ha incorporat la Maçoneria durant aquests quasi tres segles d’existència.

Quim Vendrell Moreno (Tarragona 1957). Fotògraf, ha estudiat humanitats, filosofia, art i oficis aplicats, economia social, programació informàtica i es considera alumne de tot i mestre de res. Des del 2003 és membre de la Gran Lògia de Catalunya. Conjuntament amb l’historiador Josep Sánchez Cervelló és autor de l’obra “Gran Lògia de Catalunya. Orígens, consolidació i repressió franquista. Una història vigent”, Tarragona. Arola Editors, abril 2011.

Podeu llegir l’article de Quim Vendrell  “Maçoneria, catolicisme i laïcitat” a la revista Divèrsia núm. 4 desembre 2013.  http://www.raco.cat/index.php/diversia/article/view/271356/359009

Informació facilitada per Quim Vendrell

Un pensament sobre “Les obediències maçòniques a Catalunya. La Gran Lògia de Catalunya

 1. Us passo tres enllaços “fiables” sobre història de la masoneria i sobre el federalisme.

  1) El Museu Virtual d’Història de la Maçoneria (UNED).
  http://www2.uned.es/dpto-hdi/museovirtualhistoriamasoneria/

  2) El llibre de José Antonio Ferrer Benimeli “La Masonería”.

  Feu clic per accedir a jose_antonio_ferrer_benimeti_la_masoneria.pdf

  3) Quant al tema del federalisme es pot consultar una antologia de textos de Valentí Almirall.

  Feu clic per accedir a CF_antologiaVA.pdf

  Informació facilitada per Quim Vendrell Moreno

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s