Una visió cartogràfica de la Història de Catalunya. El mapa una eina per llegir la història

Dimarts dia 15 de març  de 2016 a les 19 h a la sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès tingué lloc la sessió “Una visió cartogràfica de la Història de Catalunya. El mapa una eina per llegir la història” a càrrec de Víctor Hurtado, economista i cartògraf. Presenta l’acte Joan Solé, ponent de la secció d’història de l’Ateneu.

El mapa és una eina fonamental per conèixer l’entorn i evidentment una de les modalitats més antigues de comunicació. El mapa històric pretén representar d’una manera clara i precisa els esdeveniments històrics d’un territori determinat, ja sigui per explicar-los, per comprovar-los o simplement per contribuir a la construcció del discurs històric.

Tributari de la cartografia de caràcter purament geogràfic, el mapa històric utilitza els mateixos elements constitutius com són la tipografia, la base geogràfica, l’escala, els signes, els colors, etc., tot seguint una sèrie de convenis més o menys establerts. El  cartògraf esdevé historiador i ha de compaginar les vicissituds de la història amb els condicionants que imposa la geografia.

Centrant-nos en la història de Catalunya, el mapa esdevé especial per la mateixa singularitat de la nostra història. Així, per exemple, si en època romana les terres catalanes formen una part de la Tarraconense, hem de tallar el mapa seguint les fronteres actuals del Principat? Si un mapa de la conquesta de València per Jaume I és un mapa històric de Catalunya, hauria de ser-ho també un mapa de les Germanies valencianes? Que fem amb el Rosselló en els mapes posteriors al tractat dels Pirineus? Podem fer un mapa del Decret de Nova Planta o de les Bases de Manresa?

Aquests i molts altres temes formen aquesta disciplina i el seu interès per comprendre ì divulgar la història del nostre país.

Víctor Hurtado (Mèxic, 1948), economista, doctor en història i un dels cartògrafs més prestigiosos del país, és l’autor de l’Atles manual d’història de Catalunya, el primer dels tres volums amb què resseguirà, amb un total d’un miler de mapes, la història del país des dels temps antics fins al moment actual. Aquest és el primer volum que enceta la trilogia, que cartografia la història de Catalunya des del paleolític fins al segle XIII. Es tracta, com la qualifiquen el mateix Hurtado i Rafael Català, editor de Rafael Dalmau, d’una obra ambiciosa, com tenen la resta de grans cultures europees, que pretén cobrir el coneixement de la història a través d’una eina tan atractiva com els mapes, i en un format senzill i pràctic. Aquesta última característica ha estat especialment valorada a l’hora de fer el plantejament editorial de l’obra. “Hem volgut fer un llibre que estigui fàcilment a l’abast dels lectors i que, a diferència dels grans volums, sigui consultable en un moment”, afirmen Hurtado i Català. Això explica el format reduït de l’obra.

Informació facilitada per Víctor Hurtado, economista i cartògraf autor de: Atles manual d’història de Catalunya, Editorial Rafael Dalmau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s