Dilluns dia 6 de febrer de 2017 a les 19 h a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès tingué lloc la primera sessió del cicle “Centenari 1917”: Les revolucions russes de 1917 a càrrec de José Manuel Rúa, historiador i professor de la Universitat de Barcelona.
Presenta l’acte, Joan Solé Camardons, ponent de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès.
La revolució russa de 1917, o millor dit, les revolucions russes de 1917 formen part dels grans esdeveniments que han donat forma al denominat “curt segle XX”, un segle delimitat per la I Guerra Mundial i la desaparició de la Unió Soviètica: extrems directament relacionats amb els canvis polítics, socials i econòmics que es van produir a Rússia ara fa cent anys.
Imatge: Soldiers demonstration. February 1917
La transformació d’un imperi monàrquic, de caràcter absolutista, predominantment agrari i amb fortes reminiscències feudals, en una superpotència econòmica i militar amb règim de partit únic en unes poques dècades és un dels processos històrics més espectaculars de la història universal. Un procés on l’any 1917 és una data clau per entendre no només la pròpia evolució històrica de Rússia, l’entitat política més gran del planeta, sinó una data fonamental per entendre els conflictes internacionals, les reformes i les revolucions que van marcar el segle passat.
Imatge: Boris Kustodiev (1878-1927). The Bolshevik
En parlar de les revolucions de 1917, en plural, volem posar de manifest la interconnexió de dos processos de canvi, estretament lligats, però amb característiques i conseqüències diferenciades, com són, d’acord amb el calendari julià encara vigent a la Rússia tsarista, la revolució de febrer (esdevinguda al març segons el calendari gregorià) i la revolució d’octubre (esdevinguda al novembre segons el nostre calendari). Dues revolucions, resultat en bona mesura d’un conflicte bèl·lic com era la I Guerra Mundial, que també donarien lloc a un nou conflicte bèl·lic com seria la Guerra Civil Russa.
Foto: Lenin-Trotsky 1920-05-20 Sverdlov Square (original)
Les revolucions de 1917 a nivell polític van liquidar el tsarisme i van donar pas a una profunda transformació econòmica del país. Els canvis polítics, que inicialment van incloure la celebració d’eleccions constituents al novembre de 1917, acabarien per configurar un sistema de dictadura del proletariat profundament allunyat de la teoria marxista i on el partit únic i l’estat es confonien. Per la seva banda, en l’àmbit econòmic, una transformació que inicialment volia donar prioritat al seu caràcter socialista, amb el repartiment de la terra entre els camperols i el control obrer a les empreses, va acabar prioritzant la seva vessant industrialista amb l’estatalització forçosa de l’economia i un objectiu a assolir a qualsevol preu: el creixement econòmic associat a la industrialització.
Bibliografia bàsica:
- CARR, Edward Hallet. La Revolución Rusa : de Lenin a Stalin, 1917-1929. Madrid: Alianza Editorial, 2002.
- FIGES, Orlando. La Revolución rusa 1891-1924: la tragedia de un pueblo. Barcelona: Edhasa, 2000.
- LENIN, V.I. El Estado y la revolución. Barcelona: Planeta-Agostini, 1986.
- REED, John. Diez días que estremecieron al mundo. Barcelona: Orbis, cop. 1985.
- SEBAG MONTEFIORE, Simon. La Corte del zar rojo. Barcelona: Crítica, cop. 2004.
- SEBAG MONTEFIORE, Simon. Llamadme Stalin: la historia secreta de un revolucionario. Barcelona: Crítica, DL 2007.
- SERVICE, Robert. Historia de Rusia en el siglo XX. Barcelona: Crítica, cop. 2000.
Informació facilitada per José Manuel Rúa del Centre d’Estudis Històrics Internacionals – Universitat de Barcelona (CEHI-UB)
Benvolgut José Manuel,
Ja hem editat el post de la Secció d’Història sobre* Les Revolucions Russes de 1917*. https://historia.ateneubcn.org/
Podem quedar dilluns dia 6 una estona abans a les 18.30 h a l’entrada de l’Ateneu. Et va bé?
Cordialment
Joan Solé
Joan Solé
El dia 30 de gener de 2017 a les 22:28, Secció d’Història ha escrit:
> historiaab posted: “Dilluns dia 6 de febrer a les 19 h a la Sala Verdaguer > de l’Ateneu Barcelonès tindrà lloc la primera sessió del cicle “Centenari > 1917”: Les revolucions russes de 1917 a càrrec de José Manuel Rúa, > historiador i professor de la Universitat de Barcelona. ” >
M'agradaM'agrada
Retroenllaç: Cicle “Centenari 1917″ Canal You Tube Ateneu Barcelonès | Secció d'Història
Retroenllaç: Centerari 1917. Les revolucions russes, la crisi espanyola i l’Assemblea de Parlamentaris – Gaudir la Cultura