Dilluns dia 6 de març de 2017 a les 19 h a la sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès tingué lloc la segona sessió del cicle “Centenari 1917” Viatgers catalans a la Rússia revolucionària, a càrrec de Pelai Pagès i Blanch, historiador i professor titular de la Universitat de Barcelona. Conferència a proposta de la Comissió del centenari de la Revolució Russa.
Presenta l’acte, Joan Solé Camardons, ponent de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès.
El triomf de la revolució bolxevic de 1917 a Rússia va despertar nombroses expectatives entre la classe obrera europea, i Catalunya no en fou una excepció. La possibilitat de què la revolució s’estengués per Europa va possibilitar una onada d’entusiasme, que en els seus inicis va afectar fins i tot a la Confederació Nacional del Treball (CNT), el sindicat majoritari dels treballadors de Catalunya. Això explica que fos des de la CNT –que de manera provisional es va adherir a la Internacional Comunista creada des de Moscou- d’on sorgiren els primers viatgers catalans cap a Rússia.
El primer de tots fou Àngel Pestaña, que hi anà com a membre d’una delegació que havia de portar l’adhesió de la CNT al II Congrés de la Internacional, que s’havia de celebrar l’estiu de 1920. Pestaña participà certament al Congrés, es va entrevistar amb els dirigents més importants de la revolució però de seguida va discrepar amb les directrius que anava prenent el procés revolucionari i fou conscient de la distància que separava la CNT de l’ideari dels bolxevics. Ho va posar en evidència en els informes negatius que va presentar el novembre de 1921 i el març de 1922.
Paral·lelament, però, el juliol de 1921, s’havia de celebrar el Congrés constituent de la Internacional Sindical Roja i la CNT hi va enviar una delegació, formada, entre altres, per Joaquim Maurin i Andreu Nin. Nin s’hi va quedar. Havia estat detingut a Alemanya, de tornada, acusat de l’assassinat d’Eduardo Dato i quan va ésser excarcerat, el gener de 1922, retornà a Moscou, on evolucionà cap el comunisme i esdevingué Secretari General adjunt de la Internacional Sindical Roja. S’hi quedà fins a finals de l’any 1930.
Andreu Nin en el seu desptax de secretari general de la
Internacional Sindical Roja a Moscou
Justament, Andreu Nin havia de fer d’amfitrió dels catalans que viatjaren a Rússia l’any 1925. El juliol foren dos escriptors emblemàtics, com Eugeni Xammar i Josep Pla a qui Andreu Nin va acollir.
Des de finals d’octubre fins a finals de novembre del mateix any fou a Francesc Macià, el futur president de la Generalitat, que viatjà a Moscou amb l’objectiu d’obtenir ajut per portar a terme el pla d’invasió de Catalunya que estava preparant des de l’exili. Nin també l’acollí i en fou el seu intèrpret.
Francesc Macià, a les muralles del Kremlin, a Moscou l’any 1925
Informació facilitada per Pelai Pagès, doctor en història (1975) i professor d’història contemporània a la Universitat de Barcelona. Professor titular d’Universitat des de 1983 i acreditat a càtedra des del 13 de gener de 2011.
Bibliografia bàsica:
- BREU, RAMON: La Catalunya soviètica: el somni que venia de Moscou. Ara Llibres, 2011
- UCELAY_DA CAL, ENRIC; ESCULIES, JOAN: Macià al país dels soviets. Edicions de 1984, 2015
- NAVARRA, ANDREU: El espejo blanco. Viajeros españoles en la URSS. Forcola Edicions, 2016
- PUIGSECH, JOSEP: La revolució russa i Catalunya, Ed. EUMO, 2017
L’historiador Josep Puigsech ressegueix al llibre “La Revolució Russa i Catalunya” (Eumo) la repercussió que l’esdeveniment va tenir al nostre país, des del moment mateix de l’esclat fins al final de la Guerra Civil, el 1939.
Ignasi Aragay ha publicat l’article “Els amics i ‘voyeurs’ catalans de la Revolució Russa” una ressenya del llibre de Josep Puigsech al dia ARA del dia 14-04-2017
M'agradaM'agrada
Retroenllaç: Cicle “Centenari 1917″ Canal You Tube Ateneu Barcelonès | Secció d'Història
Retroenllaç: Centerari 1917. Les revolucions russes, la crisi espanyola i l’Assemblea de Parlamentaris – Gaudir la Cultura