Les vinyetes filatèliques i la seva circulació. Una aportació al seu coneixement.

Dilluns 24 de febrer de 2020 a les 19 h a la sala Oriol Bohigas (Ateneu Barcelonès) tindrà lloc la conferència Les vinyetes filatèliques i la seva circulació. Una aportació al seu coneixement a càrrec de Josep Sauret Pont, economista i historiador. També intervindran, Antonio Aguilar Pérez, responsable de comunicació de Correus a Catalunya i Antonio Salcedo Miliani, historiador, crític d’art i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV). 

Presenta: Joan Solé Camardons, ponent de la Secció d’Història.

Podeu veure la conferència

Vinyeta_Maura Sí

Vinyeta d’una campanya de “Maura Sí” per unes eleccions, que capgira el lema “Maura No” que es va popularitzar després de la Setmana Tràgica, 1914. Col·lecció Josep Sauret

Vinyeta_voluntaris IGM

Vinyeta Voluntaris catalans a la primera guerra mundial, es veuen representades les banderes dels aliats que haurien d’ajudar a ser independents un cop acabada la Guerra gran, 1916. Col·lecció Josep Sauret.

Vinyeta_Modernista_Orfeo Català

Vinyeta commemorativa modernista sobre les noces d’argent de l’Orfeó Català 1917.  Reprodueix l’escultura de la façana principal del Palau obra de Miquel Blay i pagada pel marqués de Castellbell, 1917.  Col·lecció Josep Sauret

Les vinyetes filatèliques i la seva circulació

Josep Sauret i Pont

Es tracta d’explicar que són les vinyetes filatèliques, els diferents noms que han tingut, el seu origen i la seva utilitat. També com han circulat d’acord amb la legislació vigent i en la realitat.

Les vinyetes són un producte ephemera, efímer, és a dir,  materials escrits i impresos de curta durada que no són produïts perquè es mantinguin o es conservin, i que en aquest cas, han estat poc estudiats. Sovint es confonen amb altres conceptes com les vinyetes dels còmics o els segells de correus. Les vinyetes, al contrari dels segells de correus, amb qui es comparen sovint, van començar a imprimir-se i a usar-se sense reglamentació. Aclarirem aquests malentesos. Aviat, però els governs estatals, a través dels òrgans monopolístics que havien creat per ordenar la circulació de la correspondència i també per emetre segells oficials, van veure la necessitat de reglamentar la circulació de les vinyetes. Dedicarem part de la conferència a explicar la legislació, però també la situació real.

També veurem amb exemples com el poder governamental ha intervingut en la seva circulació, segons li convenia, en diferents moments històrics i amb independència de si era una monarquia o una república la forma del poder en aquell moment. 

És interessant també la circulació de les vinyetes durant la Guerra civil (1936-1939). Finalment explicarem l’estat de la qüestió en l’actualitat.

Vinyeta_Soldats

Vinyeta per recaptar diners pels soldats de la guerra de Marroc. Són il·lustratius l’uniforme, la bandera espanyola i els llaurers, 1920. Col·lecció Josep Sauret

Vinyeta_Anticatalana

Part d’un frontal de carta amb una vinyeta amb el lema: “Españoles! No compréis a los catalanes por haver demostrado su antiespañolismo”, 1931. Col·lecció Josep Sauret

Vinyeta_Fira Comarcal
Vinyeta publicitària d’uns neumàtics Firestone i d’una fira comarcal a Tàrrega, 1954. Col·lecció Josep Sauret

 

Vinyeta_Creu Roja

Vinyeta de la Creu Roja, patrocinada per la Generalitat de Catalunya que va servir com a segell, 1984.  Col·lecció Josep Sauret

Josep Sauret Pont

Economista, màster en gestió empresarial (ESADE) i doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili amb la tesi “Les vinyetes filatèliques com a font historiogràfica i artística”. 

Guanyador de El segundo trabajo de investigación publicado por la Convocatoria de Ayudas a la Investigación, que realiza la Biblioteca de Correos y la Unidad de Documentación y Archivo Histórico, va ser presentat el 7 de novembre, a la Biblioteca Central de Cantabria, dins de les jornades de conferències de la 57 edició de l’Exposició Filatèlica Nacional.

El treball de recerca guanyador és “Circulación de las viñetas en la correspondencia española. Situaciones teóricas según la legislación y reales”. L’originalitat de l’obra presentada, rau en el punt de vista utilitzat per l’autor, que aborda la investigació des de l’òptica legislativa i normativa, aportant abundant informació sobre lleis i normes postals que l’Estat va emetre per normalitzar l’ús i circulació de les vinyetes .

Durant la conferència es lliurarà un exemplar del llibre a tots els assistents.

20200116_1037392

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s