L’endemà de la fi de la Guerra

Dijous dia 23 de març de 2023 a les 18.30 h a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès, tindrà lloc la conferència debat “L’endemà de la fi de la Guerra” del cicle El món que arriba, a càrrec d’Abel Riu, politòleg i especialista en l’espai ex-soviètic i Carme Colomina, investigadora principal de CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs).

Presenten l’acte Marta Chavarria, adjunta de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials i Narcís Argemí, ponent de la secció d’Història.

Organitza l’acte la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials i secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès

Accés obert. Es podrà veure en directe a https://www.ateneubcn.org/endirecte

L’endemà de la fi de la Guerra

Tot just quan començava la guerra de Rússia contra Ucraïna vàrem organitzar una conferència per conèixer els antecedents històrics i polítics que hi havia darrere d’aquest conflicte. Després de més d’un any de guerra, destrucció, exili i mort, sembla que el clam dels pobles de gairebé tot el món, no aconsegueix aturar un enfrontament que va començar desigual pel que fa a les forces militars i que cada dia que passa sembla que corre més perill d’enquistar-se i que sigui només el principi d’un malson que encara pot ser molt més llarg. Com pot resoldre’s el conflicte? Quin nou ordre mundial s’obrirà pas després de la guerra?

Atès que en la primera conferència sobre la guerra de Rússia contra Ucraïna no es va poder fer un debat final, vàrem citar-nos per a una segona sessió en la que poder respondre dubtes i comentaris dels assistents.
El curs de la guerra, els darrers esdeveniments i les conseqüències que està tenint en el panorama internacional demanen un nou debat que ens permeti aprofundir en el tema, aquest cop amb la mirada posada en el futur i en el nou món que s’obre pas.

Anàlisi d’Abel Riu

Abel Riu: ” Ucraïna en l’ignot camí d’una guerra i una pau justes” article a Nació, 12-03-2023

Podeu llegir-lo aquí

Aquest conflicte bèl·lic acabarà amb una negociació i un acord diplomàtic, en què el que s’acordi i decideixi vindrà determinat per la posició de força, pels recursos i capacitats disponibles i potencials, i pel territori que cadascú controli en el moment de seure a negociar. Després d’un any de guerra, qualsevol negociació és i serà una continuació de la guerra, igual que la guerra llençada per Rússia és i ha estat una continuació de la seva política per altres mitjans, en línia amb el que deixà escrit el prussià Carl von Clausewitz.

Un milicià ucraïnès controla una carretera a Kíiv. | EP

Anàlisi de Carme Colomina

Carme Colomina: “Un any d’invasió” article a Ara, 20-02-2023

Podeu llegir-lo aquí

La invasió d’Ucraïna entra en una nova fase, en la qual la Unió Europea començarà a fer-se més preguntes; en la qual el debat ja no serà únicament quines i quantes armes s’han de seguir enviant, sinó quin és el final que es vol per a aquest conflicte i com arribar-hi. Emmanuel Macron declarava aquest cap de setmana en una entrevista al diari francès Le Figaro que “esclafar Rússia no és ni serà mai un objectiu per a França”. Aviat començaran a emergir les diferències sobre la pau possible; sobre la definició de victòria, que divideix també la Unió Europea.

Militars ucraïnesos assisteixen a simulacres conjunts a la regió de Rivne, a la frontera amb Bielorússia, prop de Chornobyl REUTERS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s