Les presidències de l’Ateneu de Domènech i Montaner

Dimarts 23 de maig a les 18,30h a la sala Oriol Bohigas tindrà lloc Les presidències de l’Ateneu de Domènech i Montaner, un diàleg entre Lluís Domènech Girbau, arquitecte i president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, i Mireia Freixa, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i vicepresidenta de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, per debatre sobre les complexes presidències de Domènech a l’Ateneu Barcelonès.

Acte de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès

Accés obert i retransmés en directe

Les presidències de l’Ateneu de Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner va ser soci de l’entitat des de molt jove, i aviat destacà en les activitats de la Secció de Belles Arts. El 1898 va ser elegit president per una forta majoria de vots. El seu discurs inaugural va ser El catalanisme i les condicions del poble Català i va tornar a ser reelegit com a president l’any següent, el 1899.

Després d’uns anys dedicats intensament a la política, va tornar a ocupar la presidència el 1904 i 1905. El discurs presidencial de 1905, que no fou publicat, parlà dels seus estudis sobre el romànic català. Va ser reelegir el 1911, el 1912 i el 1913. Mai ningú havia estat set vegades president de l’entitat.

Durant les presidències, la seva activitat va ser permanent amb múltiples conferències i aportacions a la dinàmica cultural i social de l’entitat, així com l’adquisició i reforma del Palau de Savassona com a seu social.

Exposició “Domènech i Montaner, catalanisme i país

Visiteu l’exposició “Domènech i Montaner, catalanisme i país”, a l’entrada de carruatges de l’Ateneu Barcelonès. Comissariada pel Centre d’Estudis Domènech i Montaner

Inauguració de l’exposició a càrrec d’Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès. Foto: Gemma Martí

Dimarts dia 16 de maig es va inaugurar a l’Ateneu Barcelonès l’exposició “Domènech i Montaner, catalanisme i país. La vertebració de la Catalunya moderna” a càrrec de l’historiador Carles Sàiz, comissari de la mostra i president del CEDIM. L’acte, que va obrir la presidenta de l’Ateneu, Isona Passola i la vicepresidenta Lluïsa Julià, va comptar amb la presentació de Gemma Martí, comissària de l’Any Domènech i Montaner i coordinadora del CEDIM. Durant el parlament, Carles Sàiz va explicar el paper de l’Ateneu en la projecció política i del catalanisme i va dir que des del Centre d’Estudis “avui hem volgut que Domènech i Montaner retorni a l’Ateneu, una entitat que sempre el va acollir en moments de crisi i de la qual va ser president en set ocasions”.

L’exposició, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, es pot veure en el vestíbul de l’Ateneu fins a finals de juny. 

Més informació

Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner aquí.

El Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner és un centre de recerca, sense afany de lucre, fundat a Canet de Mar, l’abril de 2013.

L’objectiu bàsic del Centre d’Estudis és portar a terme estudis sobre Lluís Domènech i Montaner en totes les seves vessants. Per això es compta amb un equip pluridisciplinar de col·laboradors, format per historiadors, historiadors del l’art, escriptors, arquitectes i restauradors que porten a terme tot un ambiciós projecte de recerca que centra el seu camp d’investigació en:

· Arquitectura
· Nacionalisme
· Heràldica
· Història i arqueologia
· Art
· Bibliofília
· Llengua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s