Memorial Ateneu Barcelonès (2023)

Recuperació de la memòria dels nostres ateneistes

Memorial Ateneu  2023 és un projecte promogut per l’Ateneu Barcelonès que pretén la recuperació i difusió de la memòria democràtica mitjançant entrevistes d’ateneistes que hagin estat testimonis de la resistència política i cultural durant el franquisme, de l’emancipació de les dones i de l’exili català de la postguerra. Es tracta de recollir les vivències personals de sis persones ateneistes.

El projecte consisteix en la realització i edició d’un documental resum de sis entrevistes a ateneistes que es donarà a conèixer en una Jornada memorialista oberta a tota la ciutadania.

Imatge principal : Conferència de Salvador Dalí a l’Ateneu Barcelonès (19-10-1950). Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Activitats previstes al projecte Memorial Ateneu Barcelonès

L’any 2023 aquest projecte inclourà les activitats següents:

  1. Realització de 6 entrevistes a ateneistes nascuts entre 1940 i 1955, enregistrades en vídeo i que passaran a formar part de l’Arxiu de la Paraula de l’Ateneu Barcelonès. Els temes principals tractats seran: a) la resistència i la recuperació política i cultural durant el franquisme; b) vida laboral i professional de les dones ateneistes o familiars seves durant el franquisme i, c) les persones exiliades i llurs famílies dins i fora de Catalunya.
  2. Edició  d’un vídeo documental que resumeixi les principals aportacions de les entrevistes realitzades d’una durada entre 20 a 30 minuts, i un vídeo promocional de 2 minuts per a la seva difusió a xarxes socials.
  3. Organització d’una Jornada memorialista per difondre i debatre els principals resultats i presentar el vídeo documental en el marc d’un acte obert a tota la societat que contribueixi a exposar i debatre les causes i les conseqüències dels fets individuals i col·lectius en el període del franquisme.

Calendari

  1. Preparació definitiva del guió de les entrevistes i dels equips de treball (juliol 2023)
  2. Formació de l’equip de treball (Entrevistadors i productora audiovisual: juliol 2023)
  3. Selecció definitiva de les persones a entrevistar (segona quinzena de setembre 2023)
  4. Realització de les entrevistes  (segona de quinzena d’octubre 2023)
  5. Edició del documental sobre les entrevistes  (novembre 2023)
  6. Incorporació de les entrevistes al repositori l’Arxiu de la Paraula (novembre 2023)
  7. Jornada memorialista i presentació del documental (desembre 2023-gener 2024)

Imatge: Premis “Ciutat de Barcelona 1950” a l’Ateneu Barcelonès. En una cantonada es troba la taula de premsa de l’acte de lliurament dels premis. Foto: Pérez de Rozas. 26-01-1951. Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Número de registre 72519.

Objectius del projecte Memorial Ateneu Barcelonès

  1. Preservar la memòria viva de persones ateneistes que, per la seva edat i trajectòria, van viure un període singular ique corre el perill de perdre’s.
  2. Difondre l’experiència d’aquests testimonis, contribuint a un debat amb familiars i persones més joves, perquè coneguin de primera mà les causes i les conseqüències dels fets individuals i col·lectius durant el franquisme.
  3. Contribuir a difondre el treball que l’Ateneu Barcelonès, com a entitat memorialista, realitza per a recuperar la seva memòria i el seu paper dins la tradició democràtica i catalanista.

Les entrevistes

Les persones sòcies de l’Ateneu, nascudes entre 1940 i 1955, que tinguin interès a participar activament en el projecte poden contactar a: amicsdelahistoria2015@gmail.com abans del dia 29 de setembre.

S’informarà per escrit si han estat seleccionades per a la realització de les entrevistes i en qualsevol cas es deixarà oberta la possibilitat que puguin participar en la Jornada memorialista prevista. Els temes tractats a l’entrevista seran, a més d’una breu autobiografia, els següents:

a) Resistència i recuperació política i cultural durant el franquisme (1939-1977).

b) El paper de les dones en l’educació, en la vida professional i en la transmissió de valors democràtics.

c) Vida i paper de les persones exiliades i dels seus familiars.

Jornada memorialista i públic destinatari

La Jornada memorialista on es presentarà el documental sobre les entrevistes amb la participació de les persones entrevistades i llurs familiars més joves, vol obrir un debat sobre la memòria democràtica intergeneracional. El públic destinatari d’aquesta Jornada memorialista és:

  1. Persones grans que han viscut durant el franquisme experiències similars.
  2. Persones joves amb familiars o coneguts de les persones entrevistades.
  3. Persones de mitjana edat, amb o sense coneixement d’aquestes experiències vitals.

Imatge: Curs d’estiu per a periodistes a l’Ateneu Barcelonès organitzat per l’escola Oficial de Periodisme (30-6-1952 a 20-9-1952). Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Equips de treball

Memorial Ateneu 2023 ha obtingut una subvenció de la Diputació de Barcelona i una altra de la Generalitat de Catalunya que cobreixen les despeses d’enregistrament, edició de les entrevistes i del documental.

El disseny, la direcció tècnica, el guió, la realització de les entrevistes i la preparació de la Jornada van a càrrec Joan Solé Camardons i de Miquel Nistal de la Secció d’Història  com a voluntaris responsables d’aquestes activitats, coordinades  per Lluïsa Julià des de la Junta de govern, Ariadna Robert des de la gerència de l’Ateneu i amb el suport del personal de les diverses àrees de l’Ateneu (biblioteca, arxiu, cultura, comunicació i regidoria d’espais).

La productora audiovisual Iaco Rocher serà l’encarregada de l’enregistrament de les entrevistes i de l’edició del documental.  

Ateneu Barcelonès, 13 de setembre de 2023

Deixa un comentari