Els fets de Prats de Molló (1926). Curs Aula Ateneu

Dimarts 21 de maig, 11-13 h. Sala Oriol Bohigas. Sessió 7a.

Ponent: Giovanni C. Cattini, historiador i professor agregat de la Universitat de Barcelona

Curs “Revolta, Guerra i Revolució a la Catalunya contemporània (1808-1930)”.
Direcció acadèmica: Jordi Roca Vernet; Coordinació: Joan Solé Camardons

Sinopsi

Un dels fets més emblemàtics de la història contemporània de Catalunya és l’intent de revolta armada que protagonitzà Francesc Macià en la tardor de 1926. El seu objectiu era alliberar Catalunya per tal de proclamar la independència i, de pas, afavorir la caiguda també de la dictadura de Primo de Rivera. La seva detenció a Prats de Molló per la Gendarmerie francesa, amb uns 120 militants independentistes, desencadenà una campanya internacional de gran ressò.

Aquesta  projecció mundial de la causa catalana beneficià el lideratge de Macià i del seu projecte polític tant en l’oposició catalanista a la dictadura com a la més àmplia de l’antiprimoriverisme espanyol.

En la sessió també hi haurà espai per la descripció dels esdeveniments en el seu context internacional així com per la reflexió sobre l’estat de la qüestió bibliogràfica i interpretativa d’aquells esdeveniments.

  • Els fonaments ideològics i socials de la Dictadura de Miguel Primo de Rivera
  • El nacionalisme radical català i els fets de Prats de Molló (1926)
  • El debat internacional i el naixement del mite de Macià
  • La historiografia davant als Fets de Prats de Molló
Imatge: Macià amb l’advocat Torrès a punt d’anar-se’n de París (Départ du coronel Macia, près de lui Maître Torrès. À la gare du Nord el 23 de març de 1927). Autor: Agence de Presse Meurisse; Font: Bibliothèque nationale de France

Bibliografia bàsica

  • CATTINI, GIOVANNI C. : El gran complot. Qui va trair Macià? La trama italiana – Ara Llibres. 2009.
  • CATTINI, GIOVANNI C. : L’aixecament de Prats de Molló. L’exèrcit català de Macià. 4 novembre de 1926, Rosa dels Vents – Mondadori Random House 2021.
  • ESCULIES, JOAN: «Els qui van parlar. La delació separatista del complot de Prats de Molló» a ­ Rubrica Contemporanea, vol. XII, n. 25, 2023, pp. 187-207.
  • PUIG GORDI, LLUÍS (Ed): Els fets de Prats de Molló. I Jornades d’Història i Debat Nacional, Catarroja, Afers, 2023.
  • UCELAY DA CAL, ENRIC; NÚÑEZ SEIXAS, XOSÉ M. i  GONZÀLEZ I VILALTA, ARNAU: Patrias diversas, ¿misma lucha?, Barcelona, Bellaterra Edicions 2020.

Deixa un comentari