La Nova Planta, el règim borbònic i la dissidència

Dimarts 7 d’abril  de 2015 a les 19 hores a la Sala Verdaguer Joaquim Albareda (UPF) va impartir la conferència: La Nova Planta, el règim borbònic i la dissidència. Cicle L’endemà de 1714.

Quan l’any 1700, Carles II de la casa d’Àustria va morir sense descendència després de designar hereu Felip d’Anjou, nét de Lluís XIV de França, l’equilibri internacional va sofrir un trasbals que va derivar en un conflicte bèl·lic d’abast mundial: la guerra de Successió. Als territoris hispànics la guerra era entre els regnes de la Corona d’Aragó -partidaris del candidat austríac- i la Corona castellana -defensora del candidat borbó-. El Tractat d’Utrecht, l’any 1713, va posar fi a la guerra , però el conflicte va continuar a Catalunya fins a l’històric 11 de setembre de 1714, quan Barcelona, després d’un llarg setge, va ser ocupada per les tropes de Felip V. Amb la derrota, Catalunya va perdre l’Estat i el seu sistema de representació política. Dos anys després, el Decret de Nova Planta va imposar un nou ordre polític absolutista i militaritzat de matriu castellana. D’una manera amena i rigorosa, Joaquim Albareda  explica les claus per entendre millor l’evolució i l’impacte de la guerra, així com les conseqüències que va tenir per a la Catalunya d’aleshores i dels segles següents.

Podeu escoltar la conferència a l’Arxiu de la Paraula: http://arxiudigital.ateneubcn.cat/items/show/1021