Dijous 21 d’abril de 2022 a les 18,30 -20.00 h a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès tingué lloc la conferència El Sagrat en política: Els fons reservats a l’Espanya contemporània (ss. XIX i XX) a càrrec de Lluís Ferran Toledano, historiador i professor de la UAB.
Presenta: Maria Mestre, historiadora i membre de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès.
Primera sessió del cicle Corrupció Política a l’Espanya Contemporània (ss. XIX i XX) organitzat per la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès amb el suport del grup de recerca “Política, Institucions i Corrupció a l’Època Contemporània (PICEC)” del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.
El Sagrat en política: Els fons reservats
La corrupció política s’ha convertit avui en una de les principals preocupacions dels ciutadans. Són molts els que la consideren un problema de primera magnitud perquè afecta de manera perillosa a la confiança en la política i la qualitat de la democràcia.
L’estudi dels fons reservats en perspectiva històrica és una assignatura pendent. Més enllà dels escàndols dels darrers anys a l’entorn de l’ús de recursos públics per a objectius no previstos en la llei, la mirada de l’historiador pot ajudar a repensar els límits de la raó d’Estat i de l’interès general en les societats liberals i democràtiques
Les societats contemporànies van transformar la concepció del secret i de la transparència. El que a priori era sagrat -la sobirania nacional, el tribunal de l’opinió pública-, va ser traslladat als aparells dels nous estats i dels nous artefactes monàrquics. Calia conjurar les amenaces al nou ordre liberal, de les oposicions democràtiques, de l’obrerisme o inclús del provincialisme.
Així les coses, ben aviat tots els estats, inclòs l’espanyol, van utilitzar fons reservats amb fins espuris. Van comprar eleccions i van pagar periodistes i capçaleres de premsa, transgredint els mateixos principis liberals. Espanya no en va ser una excepció.
En aquesta conferència tindrem ocasió de conèixer els discursos i les pràctiques utilitzades per les diverses cultures polítiques al llarg de més d’un segle i mig. Tindrem l’ocasió de conèixer la quantitat de diners emprats, els escàndols dels fons de rèptils, i les mesures arbitrades per a controlar-los.
En síntesi, un estudi d’acord amb les línies acadèmiques actuals desenvolupades a Europa, de l’anomenada nova història de la corrupció.
Vegeu una selecció de bibliografia bàsica sobre corrupció política aquí
Lluís Ferran Toledano Gonzalez
Política, Institucions i Corrupció a l’Època Contemporània del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB
Projectes de recerca acabats: cliqueu aquí
Activitat i obres: cliqueu aquí
Segur que serà molt interessant, com sempre!
M'agradaM'agrada