Eudald Carbonell sobre el futur de la humanitat

Imatge principal: Eudald Carbonell. Foto: Susana Santamaría / Fundación Atapuerca

Divendres 17 març 2023 a les 18:30 h a la sala Oriol Bohigas (Ateneu Barcelonès) tingué lloc la conferència d’Eudald Carbonell, arqueòleg i autor d’El futur de la humanitat, Ara llibres, 2022.

Presenten: Narcís Argemí, ponent de la Secció d’Història i Santiago Vilanova ponent de la Secció d’Ecologia.

Acte organitzat per la Secció d’Història i la Secció d’Ecologia.

Accés obert (sense inscripció) i retransmès en directe aquí.

Divendres 17 març 2023 a les 18:30 h a la sala Oriol Bohigas (Ateneu Barcelonès) tingué lloc la conferència d’Eudald Carbonell, arqueòleg i autor d’El futur de la humanitat, Ara llibres, 2022. Presenten: Narcís Argemí, ponent de la Secció d’Història i Santiago Vilanova ponent de la Secció d’Ecologia.

Crònica de l’acte

Narcís Argemí inicià l’acte amb una breu introducció al llibre d’Eudald Carbonell. El futur de la humanitat destacant-ne a en paraules del propi autor que “La humanitat està arribant a un punt de no retorn. La nostra manera de viure està portant el món i a l’espècie al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingirem”

A continuació Santiago Vilanova presentà el llarg i dens currículum professional i acadèmic d’Eudald Carbonell, destacant també la seva visió eco-humanística.

Finalment, Eudald Carbonell inicià una primera intervenció en què afirmà que: “Encara hi som a temps, però la necessitat d’un gran canvi col·lectiu és urgent. No serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra manera de pensar i de relacionar-nos i de viure”

Al llarg de tota la sessió hi hagué un diàleg primer entre Carbonell-Argemí-Vilanova i després amb el públic. Podem dir que les paraules d’Eudald Carbonell han escampat consciència d’espècie a tota la sala d’actes Oriol Bohigas, un auditori amb èxit d’assistència i de participació. Per Carbonell: “Sense diversitat no hi hauria hagut evolució”. “Preservar la diversitat és fonamental”, “Cal abortar la globalització i substituir-la per la planetització”. També distingí entre diversitat i fragmentació. El poder pretén fragmentar encara més la societat i confondre-la amb la diversitat social i cultural.

El futur de la humanitat

Pregon coneixedor dels passos que han portat l’Homo sapiens fins al moment actual, Eudald Carbonell fa un salt cap al futur i ens planteja 10 reptes per evitar el col·lapse i garantir la supervivència de l’espècie humana.

Segons afirma en el seu darrer llibre El futur de la humanitat “o bé canviem o ens extingirem”. El llibre ens ofereix propostes a favor de l’evolució de l’espècie humana per garantir-ne la supervivència. La humanitat està arribant a un punt de no retorn. La nostra forma de viure està portant el món i la nostra espècie, entre moltes altres, al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingirem.

I el camí per evitar-ho l’Eudald Carbonell el resumeix en un decàleg que comença fent una crida per potenciar la consciència crítica de l’espècie,  per avançar cap a la socialització de la tecnologia, la fi de la globalització, l’increment de la diversitat i la desaparició dels líders i jerarquies socials.

La necessitat d’un gran canvi col·lectiu és urgent. No serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra forma d’actuar, de relacionar-nos i de viure. Necessitem pensar i repensar la humanitat com un procés cap a la posthumanitat.

Què és el que hem de fer? Què és el que necessitem per assegurar el futur de la humanitat? Sobre quines bases s’ha de construir l’humanisme perquè tingui èxit en la transformació de l’Homo sapiens?

La urgència per obtenir respostes a aquestes preguntes transcendents no ens ha de fer oblidar que els fonaments del futur només es poden construir sobre el coneixement del passat i un bon funcionament del present.

Més informació

Ressenya de Miquel Nistal, ateneista de la secció d’Història “El futur de la humanitat” al Blog Gaudirlacultura:

“En aquest llibre, el geòleg, paleontòleg i arqueòleg Eudald Carbonell fa una reflexió sobre el moment problemàtic en què es troba la nostra espècie. La hipòtesi de partida és el moment crític del sistema humà immers en una espiral rapidíssima de canvis provocats per la pròpia cultura humana que modifica de forma brusca el propi sistema natural en què els humans hi viuen i hi interactuen. L’alteració del propi sistema aboca l’Homo sapiens a un col·lapse futur o a l’extinció de l’espècie. L’autor planteja un decàleg de mesures que, de cara a la supervivència, caldria desenvolupar per la cultura humana en aquests moments avançats de la revolució científica i tecnològica. Aquest seria un moment important i clau, per intentar revertir el moment crític de l’espècie, aprofitant el que anomena socialització del coneixement i del pensament, per tal de fer possible avançar en el procés d’humanització implícit en l’evolució cultural humana i culminar-ho, tot aconseguint que la nostra espècie pugui deslliurar-se de la influència atzarosa de la selecció natural i portant-la cap a la posthumanitat com a final adaptatiu d’una espècie que aconsegueixi un equilibri dins del seu sistema humà i en interacció no destructiva amb el sistema Terra ” […]. Vegeu la ressenya completa aquí

Què n’ha dit la premsa? I diverses entrevistes a Eudald Carbonell

Podeu llegir una selecció de crítiques i d’entrevistes aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s