Seminari de lectura del llibre “Gengis Kan y la creación del mundo moderno”, de Jack Weatherford

Dimarts 16 d’abril a les 17 h a la sala Petit Ateneu tindrà lloc el Seminari de lectura del llibre Gengis Kan y la creación del mundo moderno”, de Jack Weatherford.

Modera Dolors Folch. És requisit haver llegit el llibre i inscriure’s a amicsdelahistoria2015@gmail.com

Llibre de lectura. Jack Weatherford: Gengis Kan y la creación del mundo moderno, traducció de Juan Rabasseda-Gascón, Ed. Ático de los libros, 2022, [2004], 429 pàgines.

Temes de debat del seminari

Els quatre grans temes de debat del seminari proposats són, entre altres:

  1. Com estava organitzat l’exèrcit mongol i com s’explica que fos tan invencible?
  2. ⁠Quina era la política religiosa dels mongols?
  3. ⁠Quin impacte va tenir la expansió mongol en la demografia d’Euràsia?
  4. ⁠Quina herència cultural, política, administrativa i econòmica van deixar els mongols a Euràsia?
  5. Altres temes …
Genghis Khan (1162[?] – 1227), fundador del gran Imperi mongol, Museu Nacional del Palau, Taipei

Mapa actiu de l’expansió de l’Imperi mongol

Mapa que desplega la velocitat de l’expansió mongol i dona una idea molt exacta de la sorprenent velocitat amb què va passar tot https://es.wikipedia.org/wiki/Imperio_mongol https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Mongol_Empire_map_2.gif

Article de Dolors Folch sobre Gengis Khan

Article de Dolors Folch: “Gengis Khan: cómo se hizo su imperio” National Geographic Historia, nº1, pgs. 100-110. https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:915ebc63-7244-45eb-bb91-e1f34195e9b4

Mapes de l’imperi Mongol

L’imperi de Gengis Kan 1206-1227
The Campaigns & Empire of Genghis Khan by Simeon Netchev published on 27 August 2021

Un mapa que il·lustra les campanyes militars i l’expansió del territori mongol sota el lideratge de Gengis Khan després de la fundació de l’Imperi mongol el 1206 fins a la seva mort el 1227. Genghis Khan (1162-1227) va sorgir de la relativa foscor a l’altiplà mongol per establir-se. l’imperi terrestre més gran que ha existit mai, abastant tot el continent asiàtic des de la costa del Pacífic fins a Hongria al cor d’Europa. En el seu punt àlgid, l’imperi mongol cobria més prop de 30 milions de quilòmetres quadrats, una àrea tan gran com Àfrica. No obstant això, en aquesta Pax Mongolica, una carta de Tabriz es podria lliurar amb seguretat a Pequín (a una distància de 8.000 km) en aproximadament un mes. Aquest imperi enorme es va forjar a través de la visió, una administració capaç, múltiples estats asiàtics debilitats i, a l’esquena dels “cavallers del diable”, la cavalleria més gran, més ràpida i més versàtil que s’ha produït mai. Els descendents de Genghis van expandir el regne fins a Corea, Síria, Vietnam i Polònia, perdurant a través de la dinastia Yuan a la Xina, el khanat Chagatai a Àsia Central, l’Horda d’Or al sud de Rússia i la dinastia Ilkhanid al Gran Iran.

Història secreta dels mongols (mn) Монголын нууц товчоо

La Història secreta dels mongols és la primera obra literària escrita en llengua mongola. És una obra poètica de caràcter èpic que relata la pujada al poder del famós dirigent mongol Genguis Khan.

Article de Jorge Álvarez “Historia Secreta de los Mongoles, la única obra sobre el surgimiento de su imperio que procede de los propios mongolesLa Brújula Verde (LBV) Historia Libros, 8 Ene, 2018. Llegiu l’article aquí

Maquetació d’una reedició xinesa de 1908 de la Història secreta dels mongols. Transcripció xinesa del text mongol. A la dreta, amb caràcters més petits, el glossari en llengua xinesa. 1240 (versió mongol)/probablement segles XIV-XV (versió xinesa). Font Erich Haenisch (trad.), Die Geheime Geschichte der Mongolen, Leipzig 1948

Mongols in World History – Asia for Educators (Web sobre Els mongols en la història del món)

Consultor Morris Rossabi (Període temporal: 1000-1500) http://afe.easia.columbia.edu/mongols

Quan obriu la pàgina web veureu que podeu clicar en múltiples opcions i que tot està molt ben interconnectat. Resumeix de forma excel·lent tots els temes que haureu anat trobant en la lectura del llibre. També hi ha una galeria d’imatges que inclou entre altres: les figures clau, mapes i les conquestes mongols.

Detall de la il·lustració de History of the Moghuls, un text indi del segle XVII , Biblioteca del Palau de Gulestan, Teheran

Elements mongols en l’art medieval occidental

Els elements mongols es poden veure a les obres d’art europees que van des del segle XIII fins al XV. Engloben àrees artístiques com la pintura i la fabricació tèxtil, i consisteixen principalment en l’ús europeu de l’escriptura mongol ‘Phags-pa en l’art europeu medieval, així com en la representació de draps “tàrtars” i soldats mongols en una sèrie de pintura europea contemporània.

En aquesta entrada de wikipedia https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mongol_elements_in_Western_medieval_art hi trobareu imatges de la presència de mongols i escriptura Phgas’pa a l’art italià renaixentista, especialmen a Giotto, Simone Martini i Lorenzetti.

Sant Jeroni llegint una escriptura pseudo-mongol, que consisteix en una imitació de blocs de lletres ‘Phags-pa’ , escrites horitzontalment més que verticalment. 1296–1300, Església de Sant Francesc d’Assís.

Art sota els mongols

DR. CORTNEY E. CHAFFIN: “Art under the Mongols” Smarthistory

“En les arts, la dinastia Yuan és un període de la història xinesa marcat per l’autoreflexió i l’exploració en una època de trastorn social sota el nou règim mongol” . Vegeu web aquí

Plat amb disseny de peix mandarí, dinastia Yuan, mitjans del segle XIV, ceràmica Jingdezhen, porcellana amb pigment de cobalt sota esmalt incolor, Xina, província de Jiangxi, Jingdezhen, 8 × 45,5 cm (Freer Gallery of Art, Smithsonian Institution, Washington, DC: Compra — Charles Lang Freer Endowment, F1971.3)


Deixa un comentari